Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen Maarif Vakfı Yasa Tasarısını kabul etti.
Tasarıyla beraber yurt dışında Hizmet hareketine mensup olan okullara rakip olma çalışması başlayacak. Maarif vakfı ismiyle kurulacak olan okullarda, hizmet hareketi okullarının benzeri eğitim faaliyetleri yürütmeye çalışacaklar. Kendi sınırları içerisinde, Hakkari’ye, Şırnak’a, Urfa’ya öğretmen gönderemeyenler, Somali’ye, Kenya’ya nasıl öğretmen gönderecekler muamma ama bu yolda maddi olarak büyük paralar döneceği açık.
AKP’nin yurt dışında böyle bir faaliyete girişmesi kötü mü? Uzaktan bakıldığında alkışlanacak gibi duruyor ancak işin ciddiyetinin farkına vardığınızda, alkışlayan eller dizleri dövmeye başlıyor.
Kurulacak olan Maarif vakfıyla, kendi eğitim sistemimize ”paralel” bir sistem ve kurum geliştirilecek.
Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Sekreteri Maksut Balmuk, “işin iç yüzü öyle değil” diyerek Maarif Vakfı Yasa Tasarısı’nın tek amacının bu olmadığını aktardı. Balmuk tasarıda dikkat çeken maddeleri sıraladı.
– Vakfın kuruluş merkezi için maliye bakanlığınca uygun görülen taşınmaz, bedelsiz olarak vakfa bırakılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü yurt dışında kamuya ait varlıklar bakanlar kurulu kararı ile bedelsiz olarak vakfa devredilecek. Ve vakıf bir çok vergi muafiyetinden yararlanacak.
– Bakanlar kurulu kararı ile genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarlar.
– Yani bugüne kadar eğitimde cirit atan, Ensarlar, İHH lar, Hayratlar, İlim yaymalar, TÜRGEV’ler, ÖNDER’ler, KADEM’ler. Aklınıza ne kadar dernek vakıf gelirse hepsine kanuni alt yapı oluşturuluyor.
Tasarıda en dikkat çeken maddeler bu şekilde.
PEKİ BU NE DEMEK OLUYOR?