1 ayda meydana gelen deprem sayısı son verilere göre tam 1605. Uzmanlara göre ise durum ciddi: Küçük depremler bütün fayların canlı olduğunun göstergesi. Ayrıca büyük depremlerin de sinyalini veriyor.

Konuya ilişkin Aktifhaber.com’a konuşan Yıldız Teknik Üniverstiesi Öğretim Üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremlerin son zamanlarda çoğaldığını belirterek korkutan senaryoyu açıkladı:

‘Küçük depremler gelecekte bütün mekanizmaların gelecekte büyük depremler oluşturacağının sinyalini veriyor. 7 şiddetinden büyük deprem oluşturabilecek pekçok mekanizma var.’

Marmara’da 30 yıl içinde beklenen büyük deprem için 17 yılın geride kaldığını hatırlatan Ersoy, tarihçelerine bakıldığında olması beklenen ancak gecikmiş şiddetli depremlerin olduğunu söyleyerek, bunun endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

İŞTE O AÇIKLAMALAR:

DEPREMLER SON ZAMANLARDA ÇOĞALDI

Türkiye bir deprem ülkesi ve bu depremleri oluşturan Fay Zon’larımız var, birbirinden farklı mekanizmalarda çalışan.. Bir tanesi Kuzey Anadolu fayı. Saros’dan başlayıp, Doğu Anadolu’da Bingöl’e kadar uzanan bir Fay Zonu. Onun dışıda aynı noktadan Hatay’a doğru gidip ülkemizden çıkan 600 kilometrelik bir Doğu Anadolu fayı var. Ege’de bir Fay Zonu var. Bir de Girit, Rodos altına doğru dalan ve Türkiye’yi de ilgilendiren bir Fay Zonu var. Bu Fay Zonları Türkiye’nin kaderini belirliyor ve hepsi değişik mekanizmalarda..

Mesela şu andaki depremlerin bir kısmı Bingöl Kiğı’da oluyor. Dolayısıyla bu mekanizma ayrı çalışıyor. Kuzey Anadolu fayıyla, Doğu Anadolu Fayı’nın birleştiği bir yerde mesele. Onun dışında Antalya Körfezi’nde olanlar var, Marmara’da olanlar var, hepsi farklı mekanizmada ama depremler son zamanlarda çoğaldı.

DEPREMLER BÜTÜN FAYLARIN CANLI OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ DAHA BÜYÜK DEPREMLER OLABİLİR

Bu mekanizmadaki faylar 4’ten büyük böyle küçük depremler oluşturduğunda, bu enerjisini almıyor. Bu bütün mekanizmaların canlı olduğunun bir göstergesi. Ve bundan daha büyük depremler oluşturabilir. Bir depremin yer kabuğunu kırması için 6-6.5 büyüklüğünde bir deprem olması gerek. Zaten ülkemizde deprem hasarları da burada başlıyor. Kötü binalar, kötü yapı stokları 6’dan büyük depremlerde yıkılmaya başlıyor ve can kaybı verilmeye başlıyor.

KÜÇÜK DEPREMLER BÜTÜN MEKANİZMALARIN GELECEKTE BÜYÜK DEPREMLER OLUŞTURACAĞININ SİNYALİNİ VERİYOR

Yer bilimciler olarak bu depremler bizi zaman zaman endişelendiriyor. Halkın anladığı gibi bunlar küçük depremlerle geçiştirilip, yer kabuğunun rahatladığı anlamına gelmiyor. Tam aksine sadece Marmara’daki depremler değil, Anadolu’nun diğer bölgelerindeki depremler de olduğunu ve bütün mekanizmaların gelecekte büyük depremler oluşturacağının sinyallerini veriyor. Zaten diğer mekanizmalarda da uzun süreden beri bir deprem yok. Bu tabi endişe verici.

7 ŞİDDETİNDEN BÜYÜK DEPREM OLUŞTURABİLECEK PEKÇOK MEKANİZMA VAR

Ülkemizde 7’den büyük deprem oluşturabilecek pekçok mekanizma var. Doğu Anadolu’da da, Kuzey Anadolu fayında da gecikmeli depremler var. Olması gereken ama olmamış gecikmiş depremler var.

MARMARA’DA 30 YIL İÇİNDE BEKLENEN BÜYÜK DEPREMİN 17 YILI GEÇTİ, BU BÖLGE SABIKALI YERLERDEN BİRİ

Marmara’da da süre yaklaşıyor tabi ki. 99 yılından sonra yüzde 65 olasılıkla 30 yıl içinde olacak denilmişti. Bunun 17 yılı geçti. Biz sadece şunu biliyoruz; depremi dünyada henüz kimse saat, gün ve büyüklük olarak söyleyemiyor, fakat şunu çok rahat söylüyoruz çünkü iyi biliyoruz onları; bu mekanizmaların tarihçelerini bildiğimiz için bu tarihçeler içinde tekerrür edeceğini yaklaşık biliyoruz. Ve nerede olacağını, sabıkalı yerleri biliyoruz. İşte bunlar için zaten uyarıyoruz, Marmara da bunlardan bir tanesi.

O BÖLGELERDE 7’DEN BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI MUTLAKA VAR

Doğu Anadolu fayı üzerinde de çok gecikmiş depremler var. Güney Batı Anadolu da 8’e yakın depremler oluşturabilir ki Türkiye’de 8’e yakın depremler çok azdır ama, Güney Batı Anadolu’da İyonya Adaları’nda 8’e yakın büyük depremler var tarih içerisinde, bunlar endişe verici. Mesela Doğu Anadolu fayı Hatay, Maraş, Malatya, Bingöl’e doğru giden 600 Km’lik kırık da mesela çok sabıkalı bir yer. Dünyanın çok önemli depremleri bu bölge üzerinde olmuştur. Uzun süreden beri bu bölge üzerinde deprem yok. Bu da bizi endişelendiriyor. Çünkü tarih tekerrürden ibaret. Geçmişte olmuşsa gelecekte de olacaktır. Gerilimleri belli bir noktaya taşıdıktan sonra bu depremler mutlaka meydana gelecek. Doğu Anadolu fayında da, Kuzey Anadolu fayında da, Batı Anadolu’da da, Güney Batı Anadolu’da da 7’den büyük depremler olma olasılığı mutlaka var.

DENİZLER ÜZERİNDEKİ DEPREM TSUNAMİ POTANSİYELİ OLUŞTURUYOR

Marmara Bölgesi bizi özel olarak ilgilendiriyor. Burada nüfus yoğunluğu açısından 25 milyon insan var, ekonominin kalbinin, yatırımların yüzde 50’ye yakını bu bölgede bulunduğu için bu bölge ciddi şekilde ilgilendiriyor. Bir de karalar üzerinde değil, denizler üzerinde herhangi bir deprem Tsunami potansiyeli de oluşturduğu için ki türlü endişemiz ve kaygımız var.

Aktifhaber.com