Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan, ” Partinin adına AK deyip de şeffaflık ve yolsuzluklarla mücadele konusunda belli bir duruş ortaya koymazsanız, bu bir beka meselesi haline gelir.” dedi.
Eski Başbakan Yardımcısı ve AK PartiAnkara Milletvekili Adayı Ali BabacanNTV’de Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı. Babacan, “Partinin adına AK deyip de şeffaflık ve yolsuzluklarla mücadele konusunda belli bir duruş ortaya koymazsanız bu bir beka meselesi haline gelir. Burada neler yapılacağıyla ilgili somut adımları listelemiş durumdayız. Kanun metinlerimiz satırına, virgülüne kadar hazır” diye konuştu.
İşte Babacan’ın açıklamalarından satır başları:
“SÖZ NAMUSTUR”
Söz namustur bizim geleneğimizde. Bundan sonraki dönemde nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun uygulanacak olan planlar budur. Bazen siyasette şu oluyor. Farklı bir şey olunca haber olunuyor. Bazen şahsi bazda bunu yaşıyoruz. Ama farklı alanda söylediğimiz şey partinin seçim vaatleriyle çatışıyorsa, orada parti disiplininin devreye girmesi gerekir. Partiler için güven de bu şekilde oluşur. Seçim beyannamesinde önem verdiğimiz, halkımızla olan güven bağımızı yeniden kurmaktı. AK Parti’ye destek bir azalma oldu. Bunun için tek tek çalıştık. Neden oylarını bize vermediler. Oyun kalitesi de çok önemli. Vardığımız nokta güven bağının yeniden sağlamlaştırılması. Tutamayacağınız sözleri vermemeniz gerekiyor.
“YOLSUZLUK SORUNU HER ÜLKEDE VAR”
Şeffafllıkta önemli adımlar attık. Sorunlar yok mu var. Bunların da düzeltilmesi için çabanın büyük bir iradeyle devam etmesi gerekiyor. Yolsuzluk meselesi her ülkede az ya da çok var. Türkiye’yi az grubuna yönlendirmek için adım atmak gerekiyor. Seçilmişler için etik kurallar silsilesi var. Atanmışlar için de. Bu etik kurallar son 20 yılda ortak aklın oluştuğu kurallara dönüştü dünyada. Kuralları yazılı hale getirmek gerekiyor. Kurallara uymayanları da cezalandırmak gerekiyor.
AK Parti ne demek? AK yani beyaz, lekesiz. Bu mesela parti için bir beka meselesidir. Partinin adına AK deyip de şeffaflık ve yolsuzluklarla mücadele konusunda belli bir duruş ortaya koymazsanız bu bir beka meselesi haline gelir. Burada neler yapılacağıyla ilgili somut adımları listelemiş durumdayız. Kanun metinlerimiz satırına, virgülüne kadar hazır. Daha önce dört siyasi partinin oluşturduğu etik kurallar listesi var. İnşallah seçimlerden sonra da bütün siyasi partilerin bir araya gelip bir etik kurallar listesinin oluşturulmasını istiyoruz.
Etik kurallar bazı uygulamalar var, meğer bu uygulamaların olmaması gerekiyor. Muhalefet partilerinden de bu konularda ciddi açıklamalar var. Bu da çok güzel. Seçim sonunda sonuç ne olursa olsun bu konuyu önem vermek en birinci öncelik olmalı. Güven esassa bu meselenin üzerine gitmemiz gerekiyor.
AH ŞU DA YAPILSAYDI DEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?
13 yıllık süreçte iki konuda keşke daha fazla şey yapılsaydı diyorum. Bunların birisi adalet. Adalet noktasında işler iyiye gitmedi. Kanun çıkarmak ve müdahale yapmak hükümetin görevlerinden biri. Bunu yargı tek başına yapamaz. Bir yandan yargının bağımsızlığını korurken bir yandan da gerçek anlamda işleyen bir adalet mekanizması bir ülkenin olmazsa olması. Hukuk sisteminin işlemediği bir ülkeye yatırım gelmez.
KAYNAK
http://www.yargigundemi.com/kursu/eski-bakan-ali-babacan-dan-yolsuzluk-itirafi-h10065.html