HDP’lilerin terör örgütüne destek verdiğine ilişkin suçlamalarla başlayan milletvekili dokunulmazlığı konusu; Saray, AKP ve CHP arasında tam bir satranca dönüştü.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefetin “kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın”taleplerine, “hodri meydan. TBMM’ye son dönemde gelmiş 506 dokunulmazlık dosyasının tümünü işleme koyalım” çıkışını yaptı.
Ancak Davutoğlu’nun “506 dosya” çıkışının, fezlekesi olan ancak TBMM’ye “bir şekilde” ulaşmamış ya da eski tarihli dosyaları kapsamadığını, bundan da en çok AKP’nin yararlanacağını hesaplayan CHP, “bizim sayıyla işimiz yok. Meclis, Bakanlık, BAşbakanlık’ta bekleyen tüm dosyalar işleme konulsun” restini çekti.
Sözcü’den Zeynep Gürcanlı Saray, AKP ve CHP arasındaki dokunulmazlık satrancında yaşanan gelişmeler;
DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Mevcut yasalar uyarınca, dokunulmazlık süreci şöyle işliyor; bir milletvekilinin hakkında savcılık, herhangi bir suçtan dolayı soruşturma açmak için fezleke düzenliyor. Bu fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na, Bakanlık da Başbakanlığa gönderiyor. Başbakanlık vekil hakkındaki savcılık fezlekesini TBMM’ye iletiyor. TBMM’de önce komisyonlarda ele alınan dosya, ardından Genel Kurul’a taşınıyor. Genel Kurul’da vekilin dokunulmazlığı oylanıyor ve eğer yeterli çoğunluk bulunursa, ilgili fezleke konusunda vekilin dokunulmazlığı kaldırılıyor, savcılığa o suç hakkında soruşturma ve yargılama izni verilmiş oluyor.
İLK ADIM SARAY’DAN GELDİ
Dokunulmazlıklar konusundaki ilk çıkış Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Muhtarlarla buluşmasında milletvekillerinin dokunulmazlığı konusunu gündeme taşıyan Erdoğan, ancak işleme koyulmasını istediği dokunulmazlık fezlekeleri konusunda sadece HDP’li vekilleri işaret etti. Terör suçlarından hazırlanan fezlekelerin işleme konulmasını ima eden Cumhurbaşkanı, “Terör ve terörist tanımını yeniden yapmalıyız. Dokunulmazlıklar meselesini süratle neticelendirmeliyiz. Parlamento, adımını süratle atmalıdır. Bunlara karşı parlamento eğer gerekli tavrı ortaya koymazsa bu millet ve bu tarih, bu parlamentodan hesap sorar” dedi.
CHP: TÜM VEKİLLERİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN
Erdoğan’ın defalarca yaptığı, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısına, CHP’den “sadece HDP değil, tüm vekillerin dokunulmazlığı kalksın” yanıtı geldi. CHP, vekillerin partilerine ya da işledikleri suçlara bakılmaksızın, “kürsü dokunulmazlığı hariç”, diğer tüm suçlara ilişkin haklarında düzenlenmiş fezlekelerin gündeme alınmasını istedi.
DAVUTOĞLU ÖNCE “MECLİS İŞLEMEZ HALE GELİR” DEDİ, ARDINDAN “HODRİ MEYDAN” ÇEKTİ
Davutoğlu’nun CHP’den gelen bu teklife ilk yanıtı, tüm vekiller hakkındaki fezlekelerin işleme konulması halinde, TBMM’nin “başka iş yapamaz hale gelmesini” gerekçe göstermesi oldu.
Ancak muhalefetin bastırması sonucunda bu tavrını değiştiren Davutoğlu, “hodri meydan” dedi. Davutoğlu, TBMM’nin çok sayıda dokunulmazlık fezlekesini tek tek görüşmesinin, Meclis’i başka iş yapamaz hale getirmemesi için de bir Anayasa değişikliği önerdi. Başbakan son dönemde TBMM’ye ulaşmış “506 dokunulmazlık dosyasının, hangi parti vekilinin olduğuna bakılmaksızın, işleme konulmasını, bunun için de tek tek görüşülmesi yerine, yapılacak bir anayasa değişikliği ile bir kerelik, hepsinin birden ele alınmasını önerdi.
CHP, AKP’NİN “HİLESİNİ” GÖRDÜ; SAYIYLA İŞİMİZ YOK. TÜM DOKUNULMAZLIK DOSYALARI İŞLEME KONULSUN
CHP ise Davutoğlu’nun özellikle vurgu yaptığı “506 dosya” sayısına atıfta bulunarak, “sayıyla işimiz yok. Tüm dosyalar görüşülsün” dedi. CHP adına Davutoğlu’nun “hodri meydan” çıkışına yanıt veren Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Davutoğlu’nun bahsettiği “506 dosya” dışında, halen TBMM’de görev yapan vekiller hakkında, eski tarihli ya da savcılık-Adalet Bakanlığı-Başbakanlık-TBMM yolunda bir noktada “sümen altı edilmiş” dosyalar olabileceğini ima etti. “Başbakanlık hile makamı değildir” diyen Tezcan, “Kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın. Bizim sayıyla işimiz yok.TBMM’de mi bekliyor, Başbakanlık’ta mı bekliyor, bakanlıkta mı bekliyor, biz onu bilmiyoruz. O yüzden sayıyla işimiz yok diyoruz” ifadesini kullandı.
İŞTE MECLİS’TE PARTİLERİN FEZLEKESİ OLAN MİLLETVEKİLİ SAYISI
Savcılık-Adalet Bakanlığı- Başbakanlık- TBMM yolunu izleyip de, TBMM’ye ulaşmayı “başarmış”, Davutoğlu’nun bahsettiği 506 fezlekenin partilere göre dağılımı şöyle;
* AKP-40 fezleke dosyası
* CHP-134 fezleke dosyası
* HDP-267 fezleke dosyası
* MHP-14 fezleke dosyası
* Bağımsız- 4 fezleke dosyası
Bazı vekillerin birden fazla fezleke dosyası bulunuyor. TBMM’deki dosyası olan vekillerin partilere göre dağılımı ise şöyle;
* AKP 40 vekil
* CHP 134 vekil
* HDP 267 vekil
* MHP 14 vekil
AKP’Lİ BAKANLARIN FEZLEKESİ ESKİ TARİHLİ
Halen hükümette görev yapan AKP’li bakanlardan bir bölümünün de fezlekeleri var.
Ancak bu fezlekeler eski tarihli. Eğer Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önerisi kabul görürse, fezlekesi bu dönemden önce gelen ve halen bakanlık görevinde olan bazı isimlerin dokunulmazlıkları kaldırılmayacak. Bu isimler arasında, 2014 yılında hakkında savcılık tarafından “havuz medyasına finans sağlanması” konusunda fezlekesi olan Ulaştırma Binali Yıldırım da var, bazı hukuki müdahalileri nedeniyle hakkında fezleke yazılmış olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da var.
Davutoğlu’nun sadece son dönemde gelen 506 dosyayı masaya koyması nedeniyle, haklarında daha önceki dönemlerde fezleke düzenlenmiş AKP’li vekiller Mehdi Eker, Şamil Tayyar gibi isimler de, dokunulmazlıklarının kaldırılması ihtimalinden kurtulacaklar.
(Kaynak: Sözcü)
DAVUTOĞLU’NUN ÇIKIŞI, AKTROLLERİ KIZDIRDI
Davutoğlu’nun sadece HDP’lileri değil de tüm dokunulmazlık dosyası olan vekillerin dokunulmazlıklarını kaldıralım çıkışı, Saray’a yakın Aktrolleri fena kızdırdı.
Öte yandan Saray’a yakın gazeteciler de Davtoğlu’na ateş püskürdü. Örneğin Cemil Barlas, “niye bütün dokunulmazlıklar kaldırılıyor” diye Davutoğlu’na tepki gösterirken, Ömer Turan daha açık konuştu: Davutoğlu’nun bu hamlesi, HDP ve CHP’ye değil, Erdoğan’a yönelik…
Davutoğlu’nun dokunulmazlık çıkışı ile ilgili kulislerde dolaşan bir iddia da şöyle: Yakın zamanda “Davutoğlu gidiyor, Binali Yıldırım geliyor” şeklinde kamuoyuna bazı iddialar yansımıştı. Davutoğlu, dokunulmazlık hamlesi ile Saray’a karşı “burdayım” mesajı verdi.
Aktifhaber