AKP, uluslararası suçlarda yabancı devletlerin bilgi ve belge taleplerinde karar yetkisini Adalet Bakanlığı’na veren düzenleme yaptı. Muhalefet ise Anayasa’ya aykırı değişikliğin, ‘milli güvenlik’ bahanesiyle Zarrab’la ilgili bilgilerin saklanması için yapıldığı görüşünde.

TBMM’de görüşülen Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı ile AKP, uluslararası suçlarda yabancı devletlerin bilgi ve belge taleplerinde karar yetkisini Adalet Bakanlığı’na veren düzenleme yaptı. Bakanlık, milli güvenlik gerekçesi ile istenilen bilgi ve belgelerin verilmemesine karar verebilecek. Muhalefet, düzenlemenin 17 Aralık soruşturmasının kilit ismi olan ve ABD’de tutuklanan Reza Zarrab ile İran’da idama mahkum edilen ortağı Babek Zencani’nin dosyaların talebiyle ilgili olduğu görüşünde.
MAHKEMENiN YERiNE GEÇiYOR
Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, düzenlemenin Adalet Bakanlığı’na bilgi, belge ve iade taleplerini doğrudan reddetme yetkisi verdiğine dikkat çekti. Bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Havutça, “Uluslararası sözleşmelere aykırı. Örneğin Babek Zencani veya Reza Zarrab dosyasında belgelerin yerindelik kararını önce mahkeme vermelidir. Bakan, adli makamların yerine geçerek karar veriyor, sonra da adli makamlara götürüyor. Bu doğru değil” dedi.
ZARRAB İÇİN NE YANIT VERİLECEK?
Adalet Komisyonu Üyesi ve HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Reza Zarrab hakkındaki iddianamede, Türkiye’nin ilk kez suçun işlendiği ülkeler arasında sayıldığını hatırlattı. Ertan, “ABD, Zarrab soruşturması için Türkiye’ye iş birliği talebinde bulununca hükümetin yanıtı ne olacak? Tasarının 4. maddesinde yer aldığı gibi, Türkiye’nin milli güvenliği, kamu düzeni ve diğer temel çıkarları ihlal edilecek kaygısıyla bu talepler görmezden mi gelinecek” ifadelerini kullandı.
DÜZENLEME ANAYASA’YA AYKIRI
CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan, şunları dile getirdi: “Düzenleme ile Adalet Bakanlığı mahkemenin talebini keyfi olarak geri çevirme hakkına sahip oluyor. Bu Anayasa’ya aykırıdır.”
iKi ELiMiZ YAKALARINDA OLACAK
CHP Milletvekili Murat Emir “Eğer 17-25 Aralık soruşturmasını örtbas etmek için Amerika’da yakalanan, yargılanan Reza Zarrab’la ilgili, Amerika hükûmetinin istediği belgeleri bilgileri vermemek için bu düzenlemeyi yapılıyorsa yağma yok, boşuna yapılıyor. İki elimiz yakalarında olacak ve biz bu davanın takipçisi olacağız. Dolayısıyla devletin diğer temel çıkarları gibi müphem, karmaşık ve AKP’nin sıklıkla kendi cebine, kendi menfaatine yorumladığı kavramlar dolayısıyla adli iş birliği yapılmasının reddedilmesini reddediyoruz” diye konuştu
YASA DEĞiL SiYASi AJANDA
CHP Milletvekili Zeynel Emre, yasaların iktidarların tahkim edilmesi için eğilip bükülmesi durumunda bunlara yasa değil siyasi ajanda denileceğini kaydetti. Emre, şunları söyledi: “Zarrab meselesinde uluslararası iş birliğini reddetmeyecek bir Adalet Bakanlığımız var diyemeyiz.”
YASAMA YETKiSi GASP EDiLiYOR
MHP Milletvekili Mustafa Mit, Anayasa’nın 90. maddesi çerçevesinde, tasarının sözleşmelere uygun olması gerektiğini vurguladı. Mit, “Tasarıda sözleşmelerle çelişen hükümler bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı’nı görevlendirerek yargı dışında bütün işlerle yetkili kılmıştır. Bakanlığın, kanunla düzenlenmesi gereken konuları yönetmelikle düzenlemesi yasama yetkisinin gaspıdır” dedi.

Çetin ÇİFTÇİ – ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ