FED’in 0.25 puanlık faiz artırımıyla akla gelen ilk soru bu artırım Türkiye’deki vatandaşların cebini de etkileyecek mi? Uzmanlara göre, evet etkileyecek. Ama değerlendirmeler hiç de iç açıcı değil.
Konuya ilişkin Aktifhaber.com’a konuşan Ekonomist Ufuk Şanlı, FED’in faiz artırımı sonrası bu gelişmenin Türkiye’ye etkilerini anlattı.
Ev, araba, tüketici kredisi kullanacak olanların artık daha fazla faiz ödemek zorunda kalacağını belirten Şanlı, doların 2016’da da yükselmeye devam etmesini beklediklerini bunun da kırmızı mercimekten kırmızı ete, cep telefonundan, farklı elektronik ürünlere kadar pekçok şeyin zamlanması anlamına geldiğini söyledi.
Şanlı, büyük yatırımcıların daha güvenli limanlara kaymasıyla 2016 yılında ülkede sıcak para çıkışının da yaşanacağının altını çizerek vatandaşı zor günlerin beklediğini ifade etti.
İŞTE O AÇIKLAMALAR:
FED’İN FAİZ ARTIRIMININ ÖNEMLİ ETKİLERİ OLACAK
FED’in faiz artırımının birkaç tane önemli etkisi olacak. Bunlardan bir tanesi şu; ABD Merkez Bankası bütün dünyada merkez bankalarının bir anlamda deniz feneridir, göstergesidir. Dünkü faiz artırımıyla birlikte, tüm merkez bankalarının üzerinde faiz artırımı baskısı oluşacak. Sabah bizim Merkez Bankası bir adım attı. Dolara ödenen faiz miktarını bir miktar yükselttiler.
EV, ARABA, TÜKETİCİ KREDİSİ FAİZLERİ ARTIK DAHA YÜKSEK OLACAK
Bu vatandaşı nasıl etkileyecek diye düşünürsek; artık düşük faiz dönemi ya da faizlerin daha da düşürülmesine dair beklentiler önemli ölçüde ortadan kalkacak. Vatandaş kredi çekerken daha düşük faizleri değil artık daha yüksek faizleri düşünmek zorunda. Ev, araba alacağı zaman, tüketici kredisi kullanacağı zaman ya da kredi kartı için artık daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak.
SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENECEK
Türkiye’de birçok sektörü bankalar finanse ediyor. Başta inşaat, sanayi, endüstri olmak üzere. Türk bankaları uluslararası bankalardan kredi temin ediyor. Daha sonra buradaki Türk sanayicilerine, işletmecilerine uygun koşullarla veriyordu. Bu saatten sonra Türk bankalarının yurtdışından kredi temin ederken bir miktar zorlanacaklarını, maliyetlerinin artacağını, dolayısıyla buradaki sanayi ve endüstri ve sanayiyatırımlarının da bundan, maliyet artışından ötürü, faiz artırımından ötürü bir miktar olumsuz etkileneceğini söylememiz mümkün.
DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK
Dolar ne olacak sorusu burada çok önemli. 2015 dolar yılı olmuştu. ‘Dolara yatırım yapan yaya kalır’ demişti sayın Cumhurbaşkanımız. Ancak hiç öyle olmadı. Geçen yıl ocak ayında 2.34 TL olan dolar bu yılı muhtemelen 2.98 veya 3’ler seviyesinde kapatacak. Dolayısıyla 66 kuruşluk bir artışla yılı kapatmış olacağız. Dolara yatırım yapan bu yıl ciddi anlamda para kazanmış oldu. 2016 yılında da ibrenin yukarı yönlü olacağını söylemek mümkün. Uluslararası yatırım bankalarının hazırladıkları raporlar, Türkiye’ye dair yaptıkları projeksiyonlar 2016 yılında Türkiye’de doların 3 lira 15 kuruş ile 3 lira 25 kuruş arasında bir yerde seyredeceğini gösteriyor. Mevcut seviyeden yine oldukça yukarıda bir dolar ve döviz kurundan bahsediyor olacağız.
DÖVİZDEKİ ARTIŞ KIRMIZI ETTEN, CEP TELEFONUNA BİRÇOK ÜRÜNÜN FİYATINI YÜKSELTECEK
Bu normal vatandaşın hayatını da son derece olumsuz etkileyecek. Dövizdeki artış kırmızı mercimekten, kırmızı ete, iPhone’dan laptop’a, otomobilden beyaz eşyaya kadar birçok ürünün zamlanmasını da beraberinde getirecek. Bu ise hem vatandaşın alım gücünün düşmesi hem de enflasyonun yükselmesi gibi bir sonucu ortaya çıkaracak. Bu noktada da vatandaşları 2016’da ekonomik açıdan zor günlerin beklediğini söylemek mümkün.
TÜRKİYE’DEN SICAK PARA ÇIKIŞI YAŞANMASI BEKLENİYOR
Amerika’da faizlerin yükselmesiyle büyük yatırımcıların bir bölümü güvenli liman olarak gördükleri Amerikan piyasalarına yatırımlarını kaydıracaklar. Dolayısıyla aralarında Türkiye’nin de yer aldığı, gelişmekte olan ülkelerden bir sıcak para çıkışı yaşanacak. Bu da Türkiye’nin büyümesini ve kalkınmasını olumsuz etkileyecek.Çünkü bizim gibi ülkelerin benzini yurtdışından gelen bu sıcak para, bu azaldığı zaman büyüme yavaşlıyor.
2016 YILINDA VATANDAŞLARI SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR
Zaten son üç yıldır Türk ekonomisi büyüme performansı olarak kötü bir performans sergiliyordu. Muhtemelen önümüdeki yıl daha kötü bir parformansla karşılacağız. Önümüzdeki yıl Türkiye’nin yüzde 2.5-3 civarı büyümesi bekleniyor. Bizim gibi ülkelerin her yıl piyasaya giren yeni gençlere iş sağlayabilmek için yüzde 4.5 ve üzeri büyümesi gerekiyor. Türkiye bunu maalesef son 3 yıldır başaramıyor. İstikrar sürsün, ekonomi büyüsün diye mevcut iktidara oy verenlerin çocuklarına iş bulma ümitleri önümüzdeki yıl da gerçekleşmeyecek. Çünkü mevcut iktidar davul zurnayla gelen bu küresel çalkantıya karşı maalesef son iki yılda hiçbir önlem ve tedbir almadı. Herşeyi darbe girişimi, her eleştiriyi de ihanetle değerlendirdikleri için tedbir alınmadı. Maalesef 2016’da vatandaşları FED’in faiz artırımı kararı sonrasında sıkıntılı günler bekliyor.
Aktifhaber.com