Bugün toplanan Anayasa Komisyonu’nda yine kavga çıktı. Yumrukların havada uçuştuğu kavgada masaların üzerine çıkanlar oldu. Meclis Anayasa Komisyonu’nda “nezaket tartışması” yüzünden çıkan kavga yüzünden komisyonun toplantısı Pazartesi’ye ertelendi.

Meclis Anayasa Komisyonu’nda AK Parti’nin dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri devam ediyor. AK Parti ile HDP’li milletvekilleri arasında çıkan yumruklu kavga nedeniyle toplantıya ara verildi.

TOPLANTI ERTELENDİ

Toplantının 2 Mayıs Pazartesi’ye ertelendiği açıklandı.

Yer sıkıntısı yüzünden tartışma çıktı. HDP’li vekilin yerine AK Partili vekil oturunca tartışma çıktı. Nezaket tartışması bir anda kavgaya dönüştü. Sandalyeler havada uçuştu.

AK Parti’nin dokunulmazlık teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Gergin geçen görüşmede bir kavga daha yaşandı.

 

AK Parti ile HDP’li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkması ve kavganın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi.

 

YER KAVGASIYLA BAŞLADI

 

Görüşmenin hemen başında da AK Parti ile HDP’li arasında gerilim yaşandı.

 

Milletvekillerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen görüşmede HDP’li milletvekilleri ayakta kaldı.

 

HDP Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, çok sayıda milletvekilinin ayakta olduğunu gerekçesiyle daha geniş salona geçilmesini istedi.

 

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da “Genel Kurul bugün kapalı, orada yapalım” teklifinde bulundu.

Ancak Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yer araştırması yapıldığını ve en büyük salonun tercih edildiğini söyledi.

 

Şentop, yer sıkıntısından dolayı basın mensupları ve milletvekilli danışmanlarının dışarı çıkarılmasına karar verdi.

 

HDP duruma tepki gösterdi ve usül tartışması açılmasını istedi. Ancak itirazlar sonuç vermeyince tansiyon yükseldi.

 

Basın mensuplarının dışarı çıkarıldığı sırada AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

 

Karşılıklı hakaretleşmelerin yaşandığı tartışmada HDP’li milletvekillerinin ellerindeki suları AK Partili milletvekillerine attıkları görüldü.

 

Toplantı yaşanan gerilimin son bulmasının ardından başladı.

AK PARTİ DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYOR

 

AK Partili 316 milletvekilinin imzasını içeren teklif, Meclis, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesini içeriyor.

 

Teklife destek vereceklerini açıklayan CHP ve MHP, değişiklik önerilerini komisyonda gündeme getirecek. Ana muhalefet partisi, formülün eski bakanlar için de geçerli olmasını önerecek. MHP ise, anayasa değişikliğine gerek olmadan dosyaların yargıya sevk edilebileceğini vurgulayacak. AK Parti ise teklifin özünde bir değişiklik öngörmüyor.

 

620 FEZLEKE BEKLİYOR

 

Karma komisyonda, yarısından fazlası HDP’lilere ait olmak üzere 620 fezleke var. Teklif kabul edilirse, 49’u HDP’li, 51’i CHP’li, 27’si AK Partili, 7’si MHP’li bir de bağımsız milletvekili olmak üzere 135 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılacak.

 

MAYIS AYININ İKİNCİ HAFTASI GENEL KURUL’DA

 

Edinilen bilgiye göre, AK Parti Grup Yönetimi, dokunulmazlık teklifini, mayıs ayının ikinci haftası Genel Kurul’a getirmeyi planlıyor.

AK Parti ve HDP’li milletvekillerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantı salonunda bazı milletvekilleri ayakta kaldı. Bunun üzerine HDP Milletvekilleri toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve kameramanların da toplantıyı sonuna kadar izlemesi için usul tartışması başlatılmasını istedi. Bazı milletvekilleri de toplantının Genel Kurul Salonunda yapılmasını önerdi.
Bu sırada AK Parti ve HDP milletvekillerinin sözlü olarak birbirlerine sataştığı duyuldu. HDP’li Garo Paylan ile bazı HDP’li kadın milletvekilleri ve AK Partili Milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının istenmesi üzerine tartışmanın şiddeti arttı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının ardından usul tartışması devam etti. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, basının izlemediği, danışmanların katılmadığı tek komisyon toplantısı olmadığını söyledi. Bunun üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, daha önce danışmanların toplantıya alınmayacağının söylendiğini anımsattı. Sırrı Süreyya Önder ise “Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Oturan danışman var mı, yok. Metrobüs gibi ayaktayız” dedi.
BAKAN BEKİR BOZDAĞ BİLGİ VERDİ
Toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Komisyonu’nda Anayasa’nın 83. maddesine ek madde konularak dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
Dokunulmazlık konusunun 1982 Anayasası’nın 83. maddesinde düzenlendiğini belirten Bozdağ, “Gerek yasama sorumsuzluğunun gerek yasama dokunulmazlığının anayasal dayanağını oluşturmaktadır. Kürsü dokunulmazlığı veya mutlak dokunulmazlık dediğimiz esasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Meclis sürecindeki sözlerinden, Meclis’te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanınca Divan’ın teklifi üzerine başka bir karara almadıkça bunları Meclis dışı tekrarlama ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar” ifadelerini kullandı.
Bozdağ şunları kaydetti: “Bizim incelediğimizde bu teklif milletvekillerimizin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir teklif değil. Milletvekillerinin yargılamaları ile ilgili önündeki anayasaya eklenen bir madde ile yargılanmalarına izin veren teklif olarak görüyoruz. İlgili soruşturmayı elbette ilgili Cumhuriyet Savcılıkları yürütecek. Eğer davaya dönüşürse mahkemeler karar verecektir. Bizim bu açıdan baktığımızda anayasa değiştirme yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin anayasaya geçici madde eklemesi anayasaya aykırılık oluşturmadığını kanaatindeyiz. Eklenen maddede anayasa hükmüdür. Anayasa hükümleri arasında bir hiyerarşi söz konusu değildir.”
Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti 46, CHP 179, HDP 354, MHP 17 ve bağımsız 5 olmak üzere toplam 600 fezleke dosyasının ellerine ulaştığını belirterek, 27 AK Parti, 51 CHP, 49 HDP, 7 MHP ve 1 bağımsız olmak üzere toplam 135 milletvekili hakkında fezleke olduğunu belirtti.
CHP’Lİ TEZCAN: TEKLİF KORKUNÇ AMA ‘EVET’ DİYECEĞİM
Sabah saatlerinde gazetecilerin ve milletvekillerinin salondan çıkarılmak istenmesi nedeniyle kavga ve arbedeyle başlayan komisyon görüşmeleri devam ediyor. Gazetecilerin çıkarılmasının ardından bazı HDP’li vekiller, sosyal medya ve Periscope üzerinden yayın gerçekleştiriyor.
Görüşmelerde, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla hedef haline gelecek HDP’den komisyon üyesi vekiller, teklifin anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.
Komisyon üyesi Mithat Sancar, “Öneri Anayasaya aykırıdır, komisyon öncelikle bunu tartışmalı ve öneriyi müzakere etmeden iade etmelidir. Bu HDP’ye karşı Anayasa değişikliğidir. Başkanlık darbesinin ikinci aşamasıdır. Meclisi muhalefetten arındırma hamlesidirAKP’nin hedefi darbe. Hedefi ihtiyacı belli. Peki CHP’nin hedefi ne, neden evet diyecek. Halk vicdanına hesap vermelisiniz” diye konuştu.
Komisyonun CHP’li üyeleri, AKP’nin yasa değişikliğini birçok gerekçeyle eleştirip ardından yine de evet oyu vereceklerini kaydetti. HDP Muş milletvekili Ahmet Yıldırım, bu duruma, “50 tane hayır oyu gerekçesi saydınız, bir tane evet gerekçesi söyleyin” diyerek tepki gösterdi.
Komisyonun CHP’li üyesi parti genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan“AKP teklifi korkunçtur, Anayasa’ya, insan haklarına aykırıdır. Ama ‘Evet’ diyeceğim. ‘Hayır dedi’ dedirtmem” cevabını verdi.
Haberimizi okuduğunuz için teşekkürler…

Okuduğunuz bu metinler sesi kısılan, nefesi kesilen insanların sesine ses, nefesine nefes verme çabası. Bu çaba, karınca kararınca Nemrut'un ateşine karşı "yerimiz belli olsun" çabası. Bu çaba, 'zalim zulmederken sen ne yaptın?' diye sorulduğunda "dik durdum" deme çabası. Bu çabanın devam etmesini isteyen dostlarımız aşağıdaki ürünü alarak destek verebilirler. Desteğiniz için yürekten teşekkürler.

Bu yayınların devam etmesi için verdiğiniz destek için çok teşekkürler...