Alman akademisyenler, yayınladıkları bildiri nedeniyle Türkiye’de baskı gören Türk meslektaşlarına sahip çıktı. Bin 500’den fazla akademisyen, Türk akademisyenlere baskıların durdurulmasını ve Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesini istedi. 100 ünlü de, Almanya’nın demokrasi ihlallerine tepki vermesini istedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de dün başlayan Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi öncesinde Alman akademisyenler ve sanatçılar hükümetlerine Türkiye’nin antidemokratik eylemlerini eleştirme çağrısında bulundu. Alman akademisyenler, yayınladıkları bildiri nedeniyle Türkiye’de baskı gören Türk meslektaşlarına arka çıktı. Hildesheim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Gazi Çağlar ile Frankfurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Christine Huth-Hildebrandt’ın önayak olduğu bir grup akademisyence hazırlanan destek bildirisi bin 500’den fazla bilim insanı tarafından imzalandı. Bildiriyi imzalayan akademisyenler, barış çağrısında bulunan akademisyenlere baskıların durdurulmasını ve Türk hükümetinin Kürt meselesini barışçıl yollarla çözmesini istedi.

Bildiride, Türkiye’de muhalefetin susturulduğu, medyanın korkutulduğu ve akademisyenlere baskı uygulandığı sürece, Alman bilim insanları ve üniversitelerinin Türkiye’deki partnerleriyle ortak çalışma yapamayacakları ifade edildi. Türkçe ve Almanca olmak üzere iki dilde yayınlanan destek bildirisinde, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hatırlatılıp, Alman hükümeti ile Avrupa Birliği’nden yaşanan baskı sürecine kayıtsız kalmamaları istendi. Bildiride şu ifadeler yer aldı: “Özellikle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne bağlı olduklarını söyleyen Federal Almanya hükümeti ve Avrupa Birliği’nden yetkililere sesleniyoruz: Her fırsatta Kürt meselesinin barışçıl yollardan çözümü için çalışınız, baskılara karşı açık pozisyon alınız, bilimsel düşüncenin ve siyasi muhalefetin özgürlüğü için uğraşınız, akademisyenlere baskılara sessiz kalmayınız, kınayınız.”

Aralarında sanatçı, rejisör, oyuncu, yazar ve müzisyenlerin bulunduğu yaklaşık 100 ünlü de, Alman Başbakan Angela Merkel’e bir mektup yazarak Türkiye’de demokrasi, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konularını gündeme getirmesi çağrısında bulundu. Mektup, Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu Müdürü Şermin Langhoff’un girişimiyle kaleme alındı.

Davutoğlu: Para dilenmiyoruz

Almanya ile Türkiye arasında ilk kez Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi düzenlendi. Dün Berlin’de gerçekleşen toplantıda iki ülkeyi başbakanlar Ahmet Davutoğlu ve Angela Merkel’in liderlik ettiği heyetler temsil etti. Görüşmenin öncelikli gündemini Avrupa’yı sarsan mülteci akımının engellenmesi ve terör örgütü IŞİD’le etkin mücadele oluşturdu. Görüşme öncesi Alman haber ajansı dpa’ya konuşan Davutoğlu, “AB’den para dilenmiyoruz. Ancak yükü paylaşmak konusunda ciddi bir bağlılık varsa, oturup krizin detaylarını konuşmak gerekir.” dedi. Ayrıca, Avrupa’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin ekim ayında yürürlüğe girmesi de Türk heyet tarafından ele alınan gündemlerden biri oldu.

 

Zaman

Haberimizi okuduğunuz için teşekkürler…

Okuduğunuz bu metinler sesi kısılan, nefesi kesilen insanların sesine ses, nefesine nefes verme çabası. Bu çaba, karınca kararınca Nemrut'un ateşine karşı "yerimiz belli olsun" çabası. Bu çaba, 'zalim zulmederken sen ne yaptın?' diye sorulduğunda "dik durdum" deme çabası. Bu çabanın devam etmesini isteyen dostlarımız aşağıdaki ürünü alarak destek verebilirler. Desteğiniz için yürekten teşekkürler.

Bu yayınların devam etmesi için verdiğiniz destek için çok teşekkürler...